Znanstveni skup Arheološka istraživanja u Sisačko-moslavačkoj županiji

Objavljeno:

14. listopada 2020.

Kategorija:

Događanja, Stručni i znanstveni skupovi

Znanstveni skup Arheološka istraživanja u Sisačko-moslavačkoj županiji

Znanstveni skup Arheološka istraživanja u Sisačko-moslavačkoj županiji u organizaciji Hrvatskog arheološkog društva, Arheološkog muzeja u Zagrebu, Gradskog muzeja Sisak i Konzervatorskog odjela u Sisku Ministarstva kulture, održan je u Sisku, u hotelu Panonija, od  5. do 9. listopada 2020. godine.

U Sisačko-moslavačkoj županiji zabilježena su brojna arheološka nalazišta, a na mnogima od njih u posljednjih petnaestak godina provedena su terenska istraživanja, često s iznimnim rezultatima. S obzirom na izuzetnu važnost arheološke baštine, koja je u velikoj mjeri obogatila naše spoznaje o povijesti ovoga prostora, skup Hrvatskog arheološkog društva održan je prvi put u gradu Sisku, sjedištu Županije.

U fokusu skupa bila su arheološka istraživanja provedena na području Sisačko-moslavačke županije te analize pokretnog arheološkog materijala koji potječe s tog područja. Predavanja su organizirana kronološki, a posebnu su skupinu činila ona o primjeni novih metodologija i interdisciplinarnih istraživanja u terenskim arheološkim istraživanjima. U okviru skupa održana su dva okrugla stola, jedan o temi odnosa arheologa i konzervatora uz primjere dobre prakse te prijedloge kako unaprijediti suradnju ovih dviju struka, drugi o temi (zlo)upotrebe detektora metala od strane amatera, sa svrhom jasnijeg definiranje stava arheološke struke prema ovome sve prisutnijem fenomenu. Skup je završio svečanom večerom i izletom u Hrvatsku Kostajnicu.

Arheološki muzej u Splitu na skupu je predstavljen filmom snimljenim u povodu njegove 200. obljetnice. Ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu dr. sc. Ante Jurčević najavio je sljedeći skup, u organizaciji Hrvatskog arheološkog društva i Arheološkog muzeja u Splitu, a u povodu 200 godina istraživanja Salone, u Saloni i Splitu 2021. godine. Dr. sc. Zrinka Buljević predstavila je poster Ulomak Enionove posude iz Siska. Dr. sc.  Zrinka Buljević i dr. sc. Sanja Ivčević, muzejske savjetnice Arheološkog muzeja u Splitu, sudionice su projekta prof. dr. sc. Mirjane Sanader, odnosno, nakon njezina umirovljenja, dr. sc. Domagoja Tončinića,  izvanrednog profesora i pročelnika Odsjeka za arheologiju, Razumijevanje rimskih granica: primjer istočnog Jadrana (AdriaRom), koji je predstavljen predavanjem i posterom.

Dokumenti

Kategorije

Zadnje novosti