Uskršnja čestitka

Objavljeno:

29. ožujka 2024.

Kategorija:

Priopćenja

Uskršnja čestitka

Dok se pripremamo za proslavu Uskrsa, prisjetimo se različitih aspekata života naših predaka. U Arheološkom muzeju u Splitu, trenutno možete otkriti jedan od najzapaženijih artefakata iz naše izložbe "Memento mori" - sarkofag poznat kao "Eroti u berbi grožđa".

Ovaj prekrasan motiv nije samo estetski ugodan već nosi duboku simboliku koja nas podsjeća na ključne koncepte poput besmrtnosti i ponovnog rođenja. Eroti, ta nježna i igri sklona mala božanstva često su povezivani s Dionizom, bogom vina i plodnosti. Njihovo sudjelovanje u berbi grožđa ne samo da ukazuje na radost i obilje već i na dublje značenje. Dioniz je simbol besmrtnosti, a vino koje se dobiva upravo iz tog grožđa postaje napitak koji nudi besmrtnost. Kroz ovaj proces pripreme vina priroda se transformira u esenciju života, a onaj tko ga konzumira simbolički postaje besmrtan.

Razmotrimo stoga ovaj zanimljivi povijesni kontekst. U počecima kršćanstva simboli su često preuzimani iz starijih religija uključujući i motive povezane s Dionizom. Ideja spasenja duše i vječnog života duboko je ukorijenjena u ljudsku svijest te se pojavljuje u različitim oblicima i simbolima kroz povijest. Eroti su čest motiv na sarkofazima i spomenicima iz Salone podsjećajući nas na duboke veze između religije, umjetnosti i kulture. Preuzimanjem antičkih poganskih motiva i interpretacijom u kršćanskom kontekstu, ovi likovi dobivaju novu simboliku. Njihova prisutnost na našoj čestitki podsjeća nas na kontinuitet ovih ideja kroz stoljeća, potičući nas na razmišljanje o vrijednostima poput radosti, obilja i zajedništva.

Uz simboliku pisanica koja predstavlja novi život u mnogim kulturama, neka ova čestitka bude podsjetnik na duboku povezanost prošlosti, sadašnjosti i budućnosti te na stalnu potragu za duhovnim značenjem u svijetu oko nas.

Sretan Uskrs od srca vam želi Arheološki muzej u Splitu!

Kategorije

Zadnje novosti