Salona Catechetica - uloga vjeroučitelja u edukaciji o bogatom kulturno-povijesnom naslijeđu

Objavljeno:

11. ožujka 2024.

Kategorija:

Stručni i znanstveni skupovi, Suradnja s ustanovama i udrugama

Salona Catechetica - uloga vjeroučitelja u edukaciji o bogatom kulturno-povijesnom naslijeđu

Drugi međubiskupijski stručni skup u 2023./2024. školskoj godini za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola Splitsko-makarske, Zadarske, Šibenske, Hvarske i Dubrovačke nad/biskupije održan je u subotu 9. ožujka 2024. godine u hotelu Salona Palace u Solinu.

Skup je suorganiziran od strane Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje, Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Javne ustanove u kulturi „Zvonimir“ u Solinu i Arheološkog muzeja u Splitu. Tema stručnog skupa bila je Salona catechetica, s naglaskom na važnost povijesti i kulturne baštine Salone te ulogu vjeroučitelja u edukaciji o tom bogatom naslijeđu.

U uvodnom dijelu stručnog skupa, prof. dr. sc. Jadranka Garmaz, predstojnica Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, istaknula je važnost zavičajne, kulturne i duhovne baštine, posebno ističući Salonu kao izvor kršćanstva i mjesta gdje kamenje govori o svetosti i žrtvi. Naglasak je stavljen na suradnju različitih institucija u organizaciji ovog skupa, a posebno se istaknula uloga Arheološkog muzeja u Splitu.

Doc. dr. sc. fra Ante Akrap, prodekan za nastavu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, naglasio je važnost povijesne baštine za razumijevanje suvremenih izazova te istaknuo ulogu kateheze kao putovanja kroz povijest, omogućavajući učenicima da usvoje nova znanja.

Sabina Marunčić, lic. theol., viša savjetnica za vjeronauk Agencije za odgoj i obrazovanje, naglasila je važnost naziva skupa "Salona catechetica" te se osvrnula na obljetnice koje obilježava mjesna Crkva, a vezane su uz lokalitete starokršćanske Salone. Istaknula je poveznicu sa Salonom u kurikulumu Katoličkog vjeronauka, naglašavajući kako je Salona neraskidivo povezana s identitetom i povijesti grada Splita te kako se ona pojavljuje i u nastavnim sadržajima.

Unutar radnog dijela stručnog skupa izv. prof. dr. sc. Ivan Matijević s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu održao je predavanje o povijesnoj znanosti i kršćanskom navještaju, naglašavajući ulogu kršćanstva u preobrazbi grada Salone te važnost arheoloških i povijesnih izvora za razumijevanje starokršćanske prošlosti. U završnom dijelu osvrnuo se na način na koji je starokršćanska Salona utjecala na oblikovanje nacionalnog i vjerskog identiteta hrvatskog naroda.

Mario Matijević, dipl. teolog, urednik vjerskog programa Hrvatske televizije, govorio je o medijskom prikazu kršćanstva u Hrvatskoj, osvrćući se na ulogu medija u oblikovanju percepcije kršćanske baštine.

Nino Švonja, kustos Epigrafičke zbirke Arheološkog muzeja u Splitu, sudjelovao je na stručnom skupu pružajući vjeroučiteljima mogućnost virtualne šetnje nazvane "Hodočašće s izvora nade" po odabranim lokalitetima Salone. Budući da vremenski uvjeti nisu omogućili izlazak na teren, Švonja je koristio svoje znanje i resurse kako bi sudionike vodio kroz značajne lokacije, poput Manastirina, Marusinca i Kapljuča, gdje su se nalazili važni starokršćanski grobovi i bazilike. Ovaj virtualni obilazak omogućio je vjeroučiteljima da dobiju uvid u bogatu povijest Salone i njezine važne kršćanske spomenike, unatoč ograničenjima zbog loših vremenskih uvjeta.

Skup je zaključen okruglim stolom na temu "Budućnost Salone i vjeronauka" na kojem su sudionici raspravljali o mogućnostima daljnjeg unaprjeđenja edukacije o starokršćanskoj Solini te o važnosti očuvanja kulturno-povijesne baštine.

Održavanjem ovog stručnog skupa, naglašena je važnost povijesti i kulturne baštine Salone te uloga vjeroučitelja u edukaciji o tom bogatom naslijeđu. Suradnja između crkvenih, obrazovnih i kulturnih institucija pokazala se važnom za ostvarivanje ciljeva u području edukacije i očuvanja kulturno-povijesne baštine, a Arheološki muzej u Splitu svojim nastojanjima kontinuirano radi na promicanju i interpretaciji povijesti Salone te edukaciji javnosti o važnosti očuvanja kulturne baštine.

Kategorije

Zadnje novosti