Izložba „Vis-à-Vis 200. Arheološka baština otoka Visa“ će gostovati u Galeriji Klovićevi dvori

Objavljeno:

9. svibnja 2023.

Kategorija:

Događanja, Otvaranje izložbi

Izložba „Vis-à-Vis 200. Arheološka baština otoka Visa“ će gostovati u Galeriji Klovićevi dvori

Izložba „Vis-à-Vis 200. Arheološka baština otoka Visa“ gostuje u Zagrebu od 11. svibnja do 2. srpnja 2023.

Dana 11. svibnja 2023. u Galeriji Klovićevi dvori  u Zagrebu otvara se velika izložba Vis-à -Vis 200 – Arheološka baština otoka Visa, koja je prvotno bila postavljena u Splitu u povodu dvjestote obljetnice osnutka splitskoga Arheološkog muzeja.

           U svjetlu najnovijih otkrića i obavljenih restauratorsko-konzervatorskih radova na suvremen se i atraktivan muzeološki način prezentira malo vidljiva, a iznimno značajna hrvatska baština grada i otoka Visa. Obljetnička  izložba predstavlja više od 750 odabranih, najreprezentativnijih spomenika Arheološkog muzeja u Splitu pronađenih na prostoru otoka/grada Visa (antička Issa), jednom od najznačajnijih i najvećih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj. Raznorodni arheološki  predmeti (natpisi, skulpture, vaze i druge keramičke posude, terakote, nakit, oružje, oruđe, novac) svjedoče o najranijim tragovima života na otoku, od pretpovijesti pa sve do ranoga srednjeg vijeka, s naglaskom na grčki polis(grad državu) Isu i njegov dinamičan razvoj tijekom razdoblja helenizma.

Najstariji eksponat na izložbi je ulomak impresso keramike iz starijeg neolitika (prva polovica 6. tisućljeća pr. Kr.) iz Krajicine spile  (Tvardo špila) na Visu, dok su najmlađi eksponati srebreni nakit i elementi nošnje pokojnika (trojagodne naušnice, naušnice s granuliranim koljencima, puceta i kopčice) iz 15. stoljeća pronađeni  u grobu uz crkvu sv. Marije u Podselju  (Velom Selu) na Visu.
Raznovrsne keramičke posude  pronađene u isejskim grobovima od 4. st. pr. Kr.  do 1. st. po. Kr.  najzastupljeniji  su eksponati, a atraktivno prezentirane pružaju sjajan uvid u razvoj keramičke proizvodnje u antici.


U nekoliko tematskih cjelina izložba osvjetljava pretpovijesno razdoblje i prve kontakte s Grcima, isejsko gospodarstvo, svakodnevni život grada, novac, pogrebne običaje, rimske (carske) skulpture te razdoblje kasne antike i srednjega vijeka na otoku Visu.
Među najznačajnijim eksponatima izložbe su brončana glava božice Artemide, kameni grčki natpisi i nadgrobni spomenici, među kojima je i najstariji grčki natpis u stihu pronađen u Hrvatskoj, onaj na steli isejskog junaka Kalije. Izložba prvi put, nakon dugogodišnjih i kompleksnih restauratorsko-konzervatorskih radova, predstavlja dvije monumentalne  rimske carske skulpture iz Ise. Treća skulptura,  isejski lorikat  (kip u oklopu), moći će se razgledati u Lapidariju  Arheološkog muzeja u Zagrebu.

S obzirom na atraktivnost izložbenog materijala, za koji ne sumnjamo da će privući brojne ljubitelje umjetnosti, turiste, posjetitelje svih generacija, učenike i studente, uvjereni smo da će i zanimanje za naše likovne radionice biti veliko. U Artionici će se rekonstruirati i u keramičkoj peći izrađivati replike grčke keramike, a organizirat će se i radionice izrade stakla.

Izložba će biti otvorena do 2. srpnja 2023. godine.

 

Galerija Klovićevi dvori, Zagreb, 11. svibanj – 2. srpanj 2023.  

Autori izložbe: Jelena Jovanović, Boris Čargo, Maja Bonačić Mandinić

Kustosice izložbe: Jelena Jovanović, Jasmina Bavoljak

Izložbeni prostor: prizemlje

 

 

Kategorije

Zadnje novosti