Otvaranje izložbe „Dugiš, otok u rijeci vremena“ u Arheološkom muzeju Narona

Objavljeno:

20. ožujka 2024.

Kategorija:

Otvaranje izložbi, Suradnja s ustanovama i udrugama, Najava izložbi

Otvaranje izložbe „Dugiš, otok u rijeci vremena“ u Arheološkom muzeju Narona

Uspješna suradnja Arheološkog muzeja u Splitu i Umjetničke akademije u Splitu nastavlja se u Arheološkom muzeju Narona (Naronski trg 6, 20352 Vid)  gdje se u četvrtak, 21. ožujka 2024. u 18:00 h za posjetitelje otvara izložba pod nazivom "Dugiš, otok u rijeci vremena". Ova atraktivna izložba omogućit će posjetiteljima doživljaj fantastičnog putovanja kroz povijest, točnije prapovijest i to kroz prizmu prapovijesnog sojeničkog naselja na Dugišu, smještenom u Otoku kod Sinja.

Sondažna istraživanja ovog značajnog lokaliteta provedena su od 1955. do 1956. godine od strane Arheološkog muzeja u Splitu, otkrivajući nevjerojatne artefakte koji datiraju od srednjeg brončanog doba pa sve do antičkog perioda. Radi se o jedinom do sada istraživanom sojeničkom naselju u čitavoj Dalmaciji. Izložba će predstaviti kontinuitet življenja na ovom području kroz vremenska razdoblja te će obuhvatiti metalne, keramičke, koštane i kamene predmete koji oslikavaju život i kulturu tog razdoblja.

"Ova izložba ima ključnu ulogu u edukaciji javnosti o fenomenu pretpovijesnih naselja, posebno sojeničkih naselja, čiji su detalji često nedovoljno poznati. Kroz predstavljene eksponate, posjetitelji će imati priliku produbiti svoje znanje o životu i kulturi drevnih zajednica, otvarajući prozor u prošlost i osvjetljavajući važnost ovog segmenta arheološke baštine", istaknuo je mr. sc. Damir Kliškić, viši kustos pretpovijesne zbirke u Arheološkom muzeju u Splitu.

Ova značajna kulturna manifestacija rezultat je suradnje Arheološkog muzeja u Splitu i Umjetničke akademije u Splitu. Autori izložbe su mr. sc. Damir Kliškić, viši kustos pretpovijesne zbirke u Arheološkom muzeju u Splitu i izv. prof. art. dr. sc. Miona Miliša s Umjetničke akademije u Splitu. Likovni postav, dizajn i vizualni identitet izložbe potpisuje izv. prof. art. Mladen Čulić s Umjetničke akademije u Splitu.

Izložba donosi i posebno iznenađenje - prvi muzeološki prikaz keramičkog materijala sa sojeničkog naselja u Bijelom Viru kod Metkovića, čime se dodatno obogaćuje kulturna baština regije!

Kopije predmeta izradili su talentirani studenti Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu čiji radovi su poslužili kao temelj za dva uspješno obranjena diplomska rada 2017. godine. Nadalje, bit će predstavljeni rezultati FT-IR analize, provedene na uzorcima keramike iz Dugiša, koje je izvršio izv. prof. dr. sc. Ivica Ljubenkov s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu.

Otvorenje ove fascinantne izložbe podržano je financijskim sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Arheološkog muzeja Narona i Grada Metkovića.

Izložba će biti otvorena do 20. svibnja 2024. godine.
 

Kategorije

Zadnje novosti