Noć muzeja u Saloni

Objavljeno:

30. siječnja 2023.

Kategorija:

Predstavljanja, Noć muzeja, Muzej u medijima

Noć muzeja u Saloni

Župan Boban otkrio je bistu Ejnara Dyggvea

Noć muzeja u Saloni protekla je u znaku Eynara Dyggvea, danskog arhitekte i počasnog građanina grada Solina. 

Na počeku programa je otvorena tradicijska Kuća Parać koju je Grad Solin ustupio na korištenje  Arheološkom muzeju u Splitu za potrebe obavljanja arheoloških radova te za prihvat posjetitelja. Kuća je sagrađena 1863. godine, a smještena je na ostacima sjevernog dijela antičkog amfiteatra.

Okupljene posjetitelje su pozdravili Ante Jurčević, ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu i Ivica Rakušić, dogradonačelnik grada Solina. Muzejska savjetnica, Ema Višić Ljubić, je govorila o radu Ejnara Dyggvea koji je dugi niz godina sudjelovao u istraživanjima Salone.

U Kući Parać, koja je i izložbeni i galerijski prostor, rad Ejnara Dyggvea je predstavljen kroz panoe izložbe autorica A. Haslund Hansen i V. Kovačić, rekonstrukcije salonitanskih lokaliteta i dokumentarni film Bogdana Žižića 'Ejnar Dyggve - Civis salonitanus'.

Tijekom svog plodonosnog rada Dyggve je surađivao s nizom hrvatskih stručnjaka poput don Frane Bulića, fra Luje MarunaMihovila Abramića, Ljube Karamana, Duje Rendića Miočevića, Branimira Gabričevića te Jerka Tomislava Marasovića.

Povodom stote obljetnice njegova rođenja, kao počasnom građaninu grada Solina, postavljena mu je i spomen ploča u Tusculumu u kojem je boravio za vrijeme istraživanja u Saloni.

U sklopu manifestacije Noć muzeja u Saloni, otrivena je bista Ejnara Dyggvea, poklon obitelji Marasović, koja je do sada bila izložena u Mediteranskom centru za graditeljsko. Bistu je otkrio Blaženko Boban, splitsko dalmatinski župan, a o sjećanjima na Dyggvea je govorila Marija Bošković, kćerka Mirjane i Jerka Marasovića.

Noć muzeja završila je na najbolji mogući način - Šetnjom s don Franom. U toj  igrano dokumentarnoj predstavi, Nino Švonja, kustos epigrafičke zbirke Arheološkog muzeja, uz pomoć glumaca Nike Petrović, Franje Đakovića, Andree Majica, Matka Elezovića Ivana Medića oživljava lik neumornog don Frane Bulića i vodi nas u vrijeme u kojem je živio. Koliko su u tome uspjeli najbolje svjedoči činjenica da je 40-ak posjetitelja sat i pol vremena šetalo po Saloni usprkos buri i ledena 4 stupnja. A svi maleni posjetitelji, kojima hladnoća nimalo nije smetala, bili su složni u tome kako im je sve, ama baš sve, bilo super.

Kategorije

Zadnje novosti