Izložba: U temeljima hrvatske arheologije

Objavljeno:

11. listopada 2021.

Kategorija:

Događanja, Otvaranje izložbi, Muzejske izložbe u tijeku

Izložba: U temeljima hrvatske arheologije

Autor: Arsen Duplančić

Zahvaljujući oduševljenju cara Franje l. koji je 1818. godine posjetio Split i Solin, 22. kolovoza 1820. godine provedena je carska odluka o osnivanju Arheološkog muzeja u Splitu.  Za prvog ravnatelja imenovan je splitski liječnik dr. Carlo Lanza koji je 2. listopada 1821. započeo iskopavanja u Saloni pa se taj datum može smatrati početkom sustavnih arheoloških institucionalnih istraživanja ne samo u Saloni već, zbog njihovog kontinuiteta, i u Hrvatskoj.

200-ta  obljetnica osnivanja Muzeja (1820. – 2020.) i 200-ta  obljetnica istraživanja u Saloni (1821. – 2021.) povod su da se javnosti prikaže kako su se u prvih trideset godina razvijali Muzej i radovi u Saloni. Izložba se zasniva na rukopisnoj i tiskanoj građi iz Muzeja, a naročito na izvještajima i grafičkoj dokumentaciji koja najvećim dijelom nije bila poznata ni objavljivana. Rukopisi, crteži i tiskani tekstovi priređeni za izložbu dio su izvora popisanih i obrađenih u sklopu višegodišnjeg timskog istraživanja građe o arheološkim radovima u Saloni u prvoj polovini 19. st.

Arheološki muzej u Splitu od 1878. izdaje najstariji hrvatski arheološki časopis, a uz Muzej se vežu i počeci konzervatorske službe. Povezanost Salone i Muzeja dovela je 1894. do pokretanja međunarodnih kongresa za starokršćansku arheologiju koji se održavaju i danas.

Muzej i istraživanja Salone, kako zbog starosti tako zbog sveobuhvatnosti, nalaze se u temeljima hrvatske arheologije pa otuda i naziv izložbe.

Svečano otvorenje izložbe će se održati u srijedu 13. listopada u 21:00 sat u Domu kulture Zvonimir u Solinu.

Kategorije

Zadnje novosti