U okviru manifestacije 31. Knjige Mediterana u Splitu je od 23. do 25. rujna 2019. godine održan međunarodni znanstveni skup Salona od godine 119. prije Krista do kasne antike. Organizatori skupa su Književni krug Split, Arheološki muzej u Splitu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu i Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu. Tom je prigodom tiskana knjiga sažetaka svih predavanja.

Pročitaj više Međunarodni znanstveni skup Salona od godine 119. prije Krista do kasne antike, Split, 23. - 25. rujna 2019.

Povijesna jezgra grada Splita s Dioklecijanovom palačom uvrštena je godine 1979. na Popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a. U povodu 40. obljetnice tog događaja u Hrvatskom je pomorskom muzeju u Splitu priređena izložba Splitska luka i povijesna jezgra grada na prikazima do polovice XIX. stoljeća iz Hrvatskoga pomorskog muzeja i Arheološkog muzeja u Splitu. Izložba je ujedno bila i uvod u obilježavanje predstojeće 200. obljetnice osnivanja Arheološkog muzeja u Splitu 2020. godine.

Pročitaj više Splitska luka i povijesna jezgra grada na prikazima do polovice XIX. stoljeća iz Hrvatskoga pomorskog muzeja i Arheološkog muzeja u Splitu

Izložba Salona iza Porta Andetria. Arheološka istraživanja u Ulici Stjepana Radića u Solinu predstavila je dio nalaza s istraživanja koja je 2016. - 2017. godine obavila tvrtka Kaukal d. o. o. duž južnog odsječka Ulice Stjepana Radića u Solinu. Spomenici različitih kategorija prikazuju život u Saloni, glavnom središtu rimske provincije Dalmacije, tijekom cijeloga razdoblje života u gradu, od kraja 1. st. pr. Kr. do kasnoantičkog razdoblja.

Pročitaj više Salona iza Porta Andetria. Arheološka istraživanja u Ulici Stjepana Radića u Solinu