Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 17. kolovoza 2020. novu prigodnu poštansku marku u povodu 200. obljetnice Arheološkog muzeja u Splitu. Motiv na marki je sarkofag dobrog pastira, koji potječe iz Solina, iz 4. stoljeća. Autor marke je Duje Šegvić, dizajner iz Splita. Vrijednost marke označena je slovom oznakom „A“ što odgovara iznosima poštarina za pismo mase do 50 g u unutarnjem prometu te za dopisnicu/razglednicu u unutarnjem prometu. Marka je otisnuta u nakladi od 100 000 primjeraka te je izdana u arku od 20 maraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Žig prvog dana bit će u uporabi 17. i 18. kolovoza 2020. na izdvojenom šalteru filatelije u Poštanskom uredu 10000 Zagreb.

Pročitaj više Poštanska marka u povodu 200. godišnjice muzeja

U okviru manifestacije 31. Knjige Mediterana u Splitu je od 23. do 25. rujna 2019. godine održan međunarodni znanstveni skup Salona od godine 119. prije Krista do kasne antike. Organizatori skupa su Književni krug Split, Arheološki muzej u Splitu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu i Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Splitu. Tom je prigodom tiskana knjiga sažetaka svih predavanja.

Pročitaj više Međunarodni znanstveni skup Salona od godine 119. prije Krista do kasne antike, Split, 23. - 25. rujna 2019.

Povijesna jezgra grada Splita s Dioklecijanovom palačom uvrštena je godine 1979. na Popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a. U povodu 40. obljetnice tog događaja u Hrvatskom je pomorskom muzeju u Splitu priređena izložba Splitska luka i povijesna jezgra grada na prikazima do polovice XIX. stoljeća iz Hrvatskoga pomorskog muzeja i Arheološkog muzeja u Splitu. Izložba je ujedno bila i uvod u obilježavanje predstojeće 200. obljetnice osnivanja Arheološkog muzeja u Splitu 2020. godine.

Pročitaj više Splitska luka i povijesna jezgra grada na prikazima do polovice XIX. stoljeća iz Hrvatskoga pomorskog muzeja i Arheološkog muzeja u Splitu

Izložba Salona iza Porta Andetria. Arheološka istraživanja u Ulici Stjepana Radića u Solinu predstavila je dio nalaza s istraživanja koja je 2016. - 2017. godine obavila tvrtka Kaukal d. o. o. duž južnog odsječka Ulice Stjepana Radića u Solinu. Spomenici različitih kategorija prikazuju život u Saloni, glavnom središtu rimske provincije Dalmacije, tijekom cijeloga razdoblje života u gradu, od kraja 1. st. pr. Kr. do kasnoantičkog razdoblja.

Pročitaj više Salona iza Porta Andetria. Arheološka istraživanja u Ulici Stjepana Radića u Solinu