JUTARNJI LIST:Naš najstariji arheološki muzej slavi 200 godina: Obilježavanje izložbom fotografija Vicka Vidana

Objavljeno:

22. kolovoza 2020.

Kategorija:

200. obljetnica, Muzej u medijima

JUTARNJI LIST:Naš najstariji arheološki muzej slavi 200 godina: Obilježavanje izložbom fotografija Vicka Vidana

Otvaranjem izložbe fotografija "Salona", autora Vicka Vidana u subotu navečer je u gradu pod Marjanom počelo obilježavanje 200. godišnjice rada splitskog Arheološkog muzeja.

Na svečanosti je kao izaslanica premijera Andreja Plenkovića sudjelovala ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je istaknula da je taj muzej postao poznat istražujući sjajne i iznimno bogate lokalitete u blizini Splita kao što su Salona, Issa, Narona te Dioklecijanova palača.

Ministrica je napomenula da su za tu veliku obljetnicu, na koju bi bili ponosni i puno veći gradovi, imali velike planove koji su se zbog novonastalih okolnosti promijenili.

Svečanost obilježavanja proslave počela je otvaranjem izložbe fotografija "Salona" u Marmontovoj ulici, te programom u muzeju, a krajem godine bit će otvorena velika izložba o lokalitetu Isse.

Obuljen Koržinek kazala je da u sljedećoj financijskoj perspektivi planiraju početi sa ulaganjem, sukladno projektu koji se radi za Salonu što po njezinim riječima traži kompleksan plan upravljanja, uključivanje svih dionika, puno bolju brigu i konzervaciju, ali i prezentaciju lokaliteta.

Podsjetila je da su nedavno imenovali novog ravnatelja muzeja za kojeg je rekla da je "s novom energijom započeo treće stoljeće muzeja".

Ravnatelj Arheološkog muzeja Ante Jurčević izjavio je da su slijedeći epidemiološke preporuke danas napravili simbolično obilježavanje na najprometnijoj ulici u središtu grada gdje je postavljena izložba kojom su željeli približiti arheološki lokalitet Salona o kojem muzej skrbi već 200 godina.

U prosincu izložba posvećena 100. godišnjici istraživanja antičke Isse

Glavni događaj, koji je bio zapravo predviđen za danas, održat će se sredinom prosinca kada će bit pripremljena velika izložba posvećena stotoj godišnjici istraživanja antičke Isse.

Tom će prilikom prvi put biti izloženi svi reprezentativni arheološki nalazi koje je muzej pronašao od početka istraživanja, najavio je je Jurčević.

Autor izložbe Vicko Vidan rekao da je 30 crno-bijelih izloženih fotografija snimao godinu dana. Cilj je bio Salonu prikazati kao umjetničko djelo, a ne kao arheološko i povijesno mjesto pa je autor sve snimano bez boje.

Izložba će u Marmontovoj ulici ostati otvorena dva tjedna. Nakon otvaranja izložbe u vrtu Arheološkog muzeja održan je koncert u kojem su nastupili prvakinja opere HNK Split Terezija Kusanović i prijatelji, te Papandopulo kvartet.

Arheološki muzej Split je i za cijelu Hrvatsku pripremio niz aktivnosti i brojne prigodne manifestacije kojima će u narednim mjesecima obilježavati svoj važan jubilej.

Arheološki muzej u Splitu najstarija je muzejska ustanova u Hrvatskoj, ali i u jugoistočnoj Europi. Osnovan je 1820. godine dekretom Dalmatinske vlade u Zadru. Prva zgrada muzeja podignuta je godinu dana kasnije i to uz istočne zidine Dioklecijanove palače, no zbog velikog broja spomenika vrlo brzo je postala pretijesna. Muzej se sada nalazi gotovo u užem središtu Splita, na Skalicama.

Hrvatska je pošta 17. kolovoza ove godine u opticaj pustila prigodnu poštansku marku u čast 200.- te obljetnice postojanja tog splitskog muzeja. Na njoj je sarkofag dobrog pastira koji potječe iz 4. stoljeća, iz Solina. Autor je splitski dizajner Duje Šegvić.

Tema ovogodišnje jubilarne 15. Noći muzeja bila je "Velike obljetnice hrvatskih muzeja", a bila je potaknuta upravo 200.- tom obljetnicom osnutka splitskog Arheološkog muzeja.

Kategorije

Zadnje novosti