Plakati i izložbe Arheološkog muzeja u Splitu 1959.-2019.

Plakati i izložbe Arheološkog muzeja u Splitu 1959.-2019.

Premda je osnovan 1820. godine, Arheološki se muzej u Splitu zbog svojih specifičnih prostornih uvjeta, tj. nepostojanja dvorane za povremene izložbe, tek od godine 1959. pojavljuje kao organizator ili suorganizator izložaba. Plakati koji prate te izložbe, javljaju se još kasnije, godine 1965. Ipak, i prije 1959. godine Muzej sudjeluje na izložbama, posudbom spomenika, točnije gipsanih kopija, karata i fotografija. Među njima se ističu Arheološka izložba u Beču 1893., Austrijska izložba u Londonu 1906. i Arheološka izložba u sklopu Međunarodne izložbe u Rimu 1911. godine.

Izložba Plakati i izložbe Arheološkog muzeja u Splitu 1959.-2019. podastire građu koja se čuva u muzejskoj Knjižnici. Kao autori plakata muzejskih izložaba javljaju se djelatnici Muzeja (crtači, arhitektica, informatičar) i vanjski suradnici, među kojima su Darko Šoša, Branko Pavazza, Neven Marin, Igor Čaljkušić, Boris Ljubičić i drugi.

Gledani u cjelini, plakati Arheološkog muzeja u Splitu važno su svjedočanstvo o njegovoj izložbenoj i nakladničkoj djelatnosti, o promišljanjima vezanim uz arheologiju i onima koja spadaju u opće kulturološke teme, o populariziranju Muzeja i arheologije, podizanju svijesti o našoj kulturnoj baštini i odrazu likovnih strujanja u određenom vremenu.

Autori izložbe i kataloga su Arsen Duplančić i Slobodanka Antičić, autor fotografija je Živko Bačić, a autor grafičkog oblikovanja i likovnog postava Igor Čaljkušić.

Izložba je postavljena u Arheološkome muzeju u Splitu, a otvorena je od 31. siječnja do 30. lipnja 2020.

Saznaj više informacija o narudžbi