Otvorena izložba 'Avari i Slaveni južno od Drave'

Objavljeno:

30. siječnja 2023.

Kategorija:

Otvaranje izložbi, Noć muzeja, Muzej u medijima

Otvorena izložba 'Avari i Slaveni južno od Drave'

Predstavljeno više od 600 predmeta

Prvi put u Dalmaciji imamo priliku vidjeti i predstaviti rani slavenski materijal pronađen u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske', rekao je Ante Jurčević, ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu, na otvaranju izlože Avari i Slaveni južno od Drave.

Autorice izložbe su Anita Dugonjić iz Arheološkog muzeja u Zagrebu i Anita Rapan Papeša iz Gradskog muzeja Vinkovci koje su ovom su izložbom predstavile dvije etničke skupine iz ranog srednjeg vijeka, iz razdoblja koje je malo poznato pa je i slabije zastupljeno u povijesnim i arheološkim krugovima.

Nijedan muzej ne posjeduje veći broj izložbenih predmeta iz ovog tajnovitog dijela naše povijesti pa tako nitko nije bio u mogućnosti organizirati samostalnu izložbu. Stoga su autorice izložbenu građu posudile od čak 14 institucija te su i dobitnice nagrade za međumuzejsku suradnju koju dodjeljuje Hrvatsko muzejsko društvo.

Na izložbi je predstavljeno više od 600 predmeta, a navedeno razdoblje upoznajemo  kroz posebno odabrane primjerke nakita, ratničku opremu, poljoprivredni alat, keramičke posude i koštane  predmeta te ilustracije pripadnika avarskog i slavenskog društva.

Posjetitelje je pozdravio i Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, rekavši kako su autorice načele i otvorile jednu temu, ne samo zanimljivu nego i izrazito bitnu za temelje naše državnosti, a koja je, unutar arheološke struke, poznata samo najvećim znalcima ovog razdoblja.

Izložbu je otvorio Miroslav Katić, ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu.

Izložba traje do kraja svibnja, a može se razgledati radnim danom od 9.00 do 14.00 i 16.00 do 20.00 sati te subotom od 9.00 do 14.00 sati.