Brašno, sol, korijander, papar, jaja, maslinovo ulje, med, bijelo vino, pinjoli, bademi, lješnjaci…
Ovo su neki od sastojaka slatkog žrtvenog kolača (libum) koji se služio na rođendanskim gozbama u čast Rimljana i njihovih božanskih zaštitnika. Vjeruje se kako je uz egipatski „kakh“ i Artemidin kolač sa svijećama, ovaj kolač s medom jedna od varijacija prvih „rođendanskih“ torti u antičko doba, a ukoliko ste bili na našem tematskom vodstvu, onda znate da smo vam obećali i recept. Čitajte dalje i recept vam dajemo u dnu ovog teksta:) 🎂
U Rimu je rođendan (dies natalis) bio ozbiljna stvar: slavilo se utemeljenje gradova, rođenje careva, podizanje hramova, a naročito dan rođenja svakog Rimljanina i Rimljanke sve uz kolače i darove u čast svojih božanstava – genija ili junone.
Dress code: svečana bijela toga, cvjetni vjenčići, najljepši nakit i rumeni obrazi
Dekor: cvijeće, girlande, svjetiljke & tamjan
Pokloni: zapanjujuće slični današnjima!
A sada kada znate što simboliziraju svjećice, gdje je otkrivena najstarija rođendanska pozivnica i jesu li gladijatori slavili rođendan? Koja je poveznica Trnoružice i tri dobre vile, fjera i rođendanske krune? Otkad pijemo, kucamo čašama i pjevamo „Sretan ti rođendan?“ ... Sigurni smo da na rođendanska slavlja više nikada nećete gledati na isti način:)
Uživajte o torti!
ANTIČKA TORTA OD MEDA
DULCIA PIPERATA
(za 8–10 osoba)
Sastojci:
- 250 g (2 šalice) brašna
- 2 ½ žličice praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- ½ žličice soli
- 3 žličice mljevenog korijandra
- 3 žličice mljevenog papra
- 2 jaja
- 1 žumanjak
- 215 g (1 šalica) maslinovog ulja
- 215 g (1 šalica) + 5 žlica meda
- 60 g (¼ šalice) slatkog bijelog vina
- 2 žlice sirovih pinjola
- 3 žlice nasjeckanih sirovih badema
- 2 žlice nasjeckanih tostiranih lješnjaka
Priprema:
- Pećnicu zagrijati na 177 °C (350 °F). Namastiti i pobrašniti okrugli kalup promjera 23 cm; po želji dno obložiti papirom za pečenje, ali stranice kalupa svakako namastiti i pobrašniti.
- U velikoj zdjeli pomiješati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i začine.
- U drugoj zdjeli umutiti jaja i žumanjak, dodati ulje, 1 šalicu meda i vino te dobro sjediniti.
- Umiješati suhe sastojke dok ne postane glatka smjesa. Dodati pinjole i bademe.
- Uliti smjesu u kalup i peći 45–50 minuta, dok kolač ne postane elastičan na dodir, a čačkalica izađe suha. Ostaviti 20 minuta da se hladi u kalupu, potom pažljivo preokrenuti na rešetku.
- Zagrijati 5 žlica meda, pomiješati s tostiranim lješnjacima i preliti preko kolača. Ohladiti potpuno prije posluživanja.