Prezentacija Projekta konzervacije i prezentacije kulturno-povijesne baštine lokaliteta Manastirine, Salona

Objavljeno:

2. svibnja 2024.

Kategorija:

Predstavljanja, Suradnja s ustanovama i udrugama, Priopćenja

Prezentacija Projekta konzervacije i prezentacije kulturno-povijesne baštine lokaliteta Manastirine, Salona

Splitsko-dalmatinska županija, uoči manifestacije zaštitnika grada Splita sv. Dujma, danas je bila domaćin predstavljanja sveobuhvatnog Projekta konzervacije i prezentacije kulturno-povijesne baštine lokaliteta Manastirine, Salona. Ovaj događaj, održan u Velikoj dvorani Splitsko-dalmatinske županije, okupio je stručnjake, predstavnike institucija i medije kako bi se istaknuli dosadašnji rezultati, ali i predstavili budući planovi vezani uz ovaj iznimno važan arheološki lokalitet.

Ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu, dr. sc. Ante Jurčević predstavio je ključne aspekte projekta ističući istraživanja, restauraciju i konzervaciju arheološkog lokaliteta Manastirine s posebnim naglaskom na grob sv. Dujma. Također je naglasio važnost obnove infrastrukture na lokalitetu, uključujući rasvjetu, šetnice te sanitarnu infrastrukturu kao i pristupačnost osobama s invaliditetom. Posebno je istaknuo Manastirine kao jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u ovom dijelu Europe, naglašavajući rijetkost velikog broja potvrđenih grobova svetaca na ovom području. Ravnatelj je predstavio i pripremu idejnog i izvedbenog rješenja za novi stalni postav u Tusculumu čime bi se zaokružila interpretacijska priča u Saloni. 

Luka Donadini, mag. educ. hist. et phil., kustos u pedagoškom odjelu Arheološkog muzeja u Splitu predstavio je izuzetno uspješne rezultate edukativnih djelatnosti u sklopu programa Ususret Sudamji, koji su imali za cilj edukaciju djece i šire javnosti. Ova aktivnost uključuje međuinstitucionalnu suradnju Muzeja s odgojno-obrazovnim institucijama te Splitsko-dalmatinskom županijom radi realizacije izvanučioničke nastave, ali i programe edukacije za širu javnost, među kojima posebno ističemo iznimno atraktivna i posjećena stručna vodstva za djecu i obitelji.

Na konferenciji su se medijima obratili i Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski, Stipe Čogelja, Zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Matea Dorčić, Pročelnica Upravnog odjela za turizam, pomorstvo i promet Splitsko-dalmatinske županije te Ante Radovčić Pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije. Istaknuta je važnost edukacije lokalnog stanovništva o bogatoj kulturnoj-povijesnoj baštini. Posebno su istaknuli planove za uvrštenje obilaska Salone u školski kurikulum te ulaganje u arheološki turizam. Uz to, naglašena je uspješna suradnja sa školama, što je rezultiralo impresivnim brojem učeničkih posjeta Saloni.

Zahvaljujemo dionicima bez kojih se ovaj kompleksan projekt vrijedan 506 000 € ne bi mogao realizirati. To su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, Turistička zajednica grada Splita, Turistička zajednica grada Solina te Riznica splitske katedrale.

Press konferenciju su govorom zaključili gospodin Mario Matijević i župnik Ante Čotić ističući važnost revitalizacije vjerskih obreda na antičkom groblju Manastirine te povezivanje prošlosti i budućnosti kroz kreiranje hodočasničke rute. Najavljen je i liturgijski obred koji će se za sv. Dujma održati u subotu 11. svibnja 2024. godine u 10:00 h. 

Naglašavamo, Projekt konzervacije i prezentacije kulturno-povijesne baštine lokaliteta Manastirine, Salona ne samo da ima za cilj obnovu i očuvanje vrijedne kulturno-povijesne baštine, već i jačanje povezanosti lokalne zajednice kroz edukaciju i revitalizaciju vjerskih aktivnosti na ovom, najstarijem kršćanskom lokalitetu - arheološkom lokalitetu Manastirine, Salona.

Kategorije

Zadnje novosti