Umjetna inteligencija u službi rekonstrukcije najvećeg sarkofaga ikad pronađenog na našim prostorima

Objavljeno:

21. travnja 2024.

Kategorija:

Predavanja, Radionice i edukacije, Suradnja s ustanovama i udrugama, Priopćenja

Umjetna inteligencija u službi rekonstrukcije najvećeg sarkofaga ikad pronađenog na našim prostorima

Ove godine, pod krovnom temom "Inteligencija", Festival znanosti Split na nevjerojatan način uključuje i očuvanje kulturno-povijesne baštine! 
U srcu ove izvrsne inicijative nalazi se spektakularan projekt na kojem surađuju Arheološki muzej u Splitu i Odsjek za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Radi se o konzervaciji i restauraciji najvećeg antičkog sarkofaga ikad pronađenog na ovom dijelu Jadrana! Nažalost, mnogi dijelovi nedostaju, ali uz pomoć umjetne inteligencije i suvremenih tehnologija tim stručnjaka aktivno radi na rekonstrukciji izgubljenih dijelova. 

U sklopu Festivala znanosti, srednjoškolci će imati priliku sudjelovati na nevjerojatnoj radionici u samom Arheološkom muzeju u Splitu. Kroz interaktivnu prezentaciju uz korištenje naprednih softverskih alata poput Blendera, Midjourneya, Adobe Photoshopa AI, Agisoft Metashape i drugih, otkrit će sve tajne složenog procesa rekonstrukcije povijesnih spomenika! 
Na samoj radionici, učenici će imati priliku aktivno sudjelovati u stvaranju promptova koji će umjetnoj inteligenciji dati precizne naredbe za izradu rekonstrukcija! 
Sve detalje i kontakt za prijavu možete pronaći na LINKU.   

Ponosni smo što možemo biti dio ovog fascinantnog projekta, koristeći umjetnu inteligenciju i najmodernije tehnologije kako bismo očuvali i obnovili vrijednu kulturno-povijesnu baštinu. Hvala Festivalu znanosti što nam pomaže da zajedno stvaramo nove generacije čuvara baštine, koristeći naprednu tehnologiju kao alat za stvaranje bolje budućnosti.
Zajedno gradimo most između prošlosti i budućnosti! 
 

Kategorije

Zadnje novosti