Otkrijte čaroliju Sudamje

Objavljeno:

5. travnja 2024.

Kategorija:

Radionice i edukacije, Priopćenja

Otkrijte čaroliju Sudamje

Jeste li znali da je sveti Dujam pokopan 10. travnja u Saloni? Zašto ga onda slavimo 7. svibnja u Splitu? Jeli vam to ikad palo na pamet dok ste se spuštali na Rivu po kuhaču ili klepetušu? 

Dok je u tijeku priprema svibanjske manifestacije proslave splitskog zaštitnika, u Arheološkom muzeju u Splitu već počinje tradicionalni program "Ususret Sudamji". Ovaj program ne samo da nas podsjeća na veličanstvenu povijest, već i odgovara na pitanja koja intrigiraju generacije.  Kakve tajne krije grob svetog Dujma na Manastirinama u Saloni? Kako su Dujmove relikvije završile ne samo u Splitu već i u Rimu i zašto ga kao splitskog zaštitnika štujemo upravo 7. svibnja? Za to i puno drugih zanimljivih priča, pridružite se nekom od kratkih subotnjih izleta koje organizira Arheološki muzej u Splitu. Uz puno zabave, iz prve ruke i uz stručno vodstvo oduševit će vas priče koje ćete čuti, fascinantni spomenici koje ćete posjetiti i predivni kadrovi koje ćete vidjeti.

Programom "Ususret Sudamji", Arheološki muzej u Splitu otvara vrata vremenskog portala otkrivajući tajne koje intrigiraju generacije. Građanima i posjetiteljima nudi se nevjerojatna prilika za poludnevni subotnji izlet kroz čarobne pejzaže antičke Salone, ali i predivnog muzeja u Zrinsko-Frankopanskoj. Birajte između dva besplatna termina koja uključuju i autobusni prijevoz između muzeja i Salone i to 13. travnja (obiteljska avantura) i 20. travnja (zanimljiva avantura za široku javnost). 

"Ususret Sudamji"
Arheološki muzej u Splitu vodi na putovanje kroz povijest, otkrivajući tajne kršćanske baštine koja je oblikovala identitet dalmatinskih zajednica, ali možemo slobodno reći i hrvatskog identiteta općenito. Subotnji poludnevni izlet time postaje prilika za susret s bogatim kulturnim naslijeđem vođeni stručnim kustosima muzeja. Budite sigurni da vas čeka kvalitetno provedeno vrijeme i ispunjeno srce. 

Zanimljive tajne i bogata povijest
Iza svakog kamena u Saloni i  lapidariju Arheološkog muzeja krije se priča koja oživljava drevne običaje i tradicije. Dok vas kustosi provode kroz posebno odabrane spomenike, otkrivajući tisućljetnu povijest i priču o razvoju kršćanstva, sklapaju se puzzle koje dovode do dubokog razumijevanja ne samo prošlosti nego i sadašnjosti. 

Obiteljska avantura
Avantura koja se odnosi na termin 13. travnja 2024., posebno je prilagođena za djecu (uzrast 6 – 9 godina) i roditelje nudeći vam jedinstvenu priliku za obiteljsko druženje i učenje kroz zabavu. Djeca će imati priliku učiti kroz igru, dok će roditelji otkrivati fascinantne detalje o kulturnom naslijeđu. Ova aktivnost ne samo da će sve zaintrigirati, već će i dodatno osnažiti obiteljske veze. 

Izleti za širu javnost
Za ljubitelje povijesti i kulture, odaberite datum 20. travnja 2024. kada ćete otkriti duboke veze između antičke Salone i današnjeg Splita. Razgledavanje lokaliteta Salona postaje prilika za upoznavanje s bogatom poviješću dok će stručno vodstvo otkriti tajne koje će vas zasigurno oduševiti. 

Ne propustite priliku za ovo nezaboravno iskustvo koje će vas sigurno inspirirati. 

Prijava je obavezna!
Broj mjesta je ograničen, stoga ne propustite priliku za ovu jedinstvenu avanturu koja se nudi u subote: 13. travnja (obiteljska avantura) i 20. travnja (javnost općenito). Start za oba je u 9:30 h ispred Arheološkog muzeja u Splitu. 

Link za prijavu za obiteljsku avanturu 13.04.2024.: https://forms.gle/befx3KgmWKMTSXQi7

Link za prijavu za termin 20.04.2024.: https://forms.gle/LUDyUmWiApe6HbfS6

Link za prijavu za termin 27.04.2024.: https://forms.gle/uV2XCHpdhuTr464K7

Link za prijavu za obiteljsku avanturu 04.05.2024.: https://forms.gle/jnFgbzLY9ENuyUfx9

Kategorije

Zadnje novosti