ŠTA VI TAMO KOPATE? - Senzacionalni rezultati arheoloških istraživanja u samoj jezgri Splita!

Objavljeno:

7. ožujka 2024.

Kategorija:

Predavanja, Suradnja s ustanovama i udrugama

ŠTA VI TAMO KOPATE? - Senzacionalni rezultati arheoloških istraživanja u samoj jezgri Splita!

Projekt koji je pokrenuo Arheološki muzej u Splitu zanimljivog naziva „Šta vi tamo kopate?“ izazvao je neviđeni interes javnosti. Na prvom predavanju o recentnim istraživanjima u Saloni tražilo se ne jedno, već na desetke sjedala više. Stara gradska vijećnica jednostavno nije bila dovoljna za sve koji su htjeli čuti nova otkrića o povijesti naše arheološke zvijezde - drevne Salone, jedne od važnih metropola Rimskog carstva. 

Već u nadolazeći četvrtak, 07. ožujka 2024. s početkom 18 h u novoj epizodi ovog ciklusa, stiže Nebojša Cingeli, iskusni arheolog iz tvrtke Neir d. o. o. koji će predstaviti senzacionalne rezultate arheoloških istraživanja u gradu Splitu. 

Rezultati tih istraživanja ključni su u preispitivanju starih teza te u novim promišljanjima o razvoju grada u antici i srednjem vijeku. Prema dosadašnjim mišljenjima sjeverni dio Dioklecijanove palače bio je prostor koji je koristila vojska, za razliku od južnog, rezidencijalnog dijela, no senzacionalnim arheološkim nalazima pronađenima 2023. godine tijekom obnove Muzeja grada Splita, u sjevernom dijelu Dioklecijanove palače, tj. Papalićeve palače iz 15. stoljeća, pronađeni su ostaci velikog antičkog objekta s mozaicima, bazenima i ostacima podnoga grijanja. Prezentirat će se i arhitektonski nalazi pravokutne i oktogonalne kule na istočnom zidu Dioklecijanove palače te stratigrafski odnosi koji su rezultat arheoloških istraživanja na Narodnom trgu, unutar Stare gradske vijećnice, hotela Central i crkve sv. Lovre.

Nesumnjivo, Vijećnica će 07. ožujka 2024. u 18 h ponovo oživjeti svim zaljubljenicima u arheologiju i povijest.  
Podsjetimo, ovo je prvi zajednički međumuzejski projekt javne arheologije u Splitu.  
 

Kategorije

Zadnje novosti