Splitska luka i povijesna jezgra grada na prikazima do polovice XIX. stoljeća iz Hrvatskoga pomorskog muzeja i Arheološkog muzeja u Splitu

Objavljeno:

24. lipnja 2020.

Kategorija:

200. obljetnica

Splitska luka i povijesna jezgra grada na prikazima do polovice XIX. stoljeća iz Hrvatskoga pomorskog muzeja i Arheološkog muzeja u Splitu

Povijesna jezgra grada Splita s Dioklecijanovom palačom uvrštena je godine 1979. na Popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a. U povodu 40. obljetnice tog događaja u Hrvatskom je pomorskom muzeju u Splitu priređena izložba Splitska luka i povijesna jezgra grada na prikazima do polovice XIX. stoljeća iz Hrvatskoga pomorskog muzeja i Arheološkog muzeja u Splitu. Izložba je ujedno bila i uvod u obilježavanje predstojeće 200. obljetnice osnivanja Arheološkog muzeja u Splitu 2020. godine.

Izložba obuhvaća prikaze u razdoblju od najstarijeg plana Splita na Tabula Peutingeriana iz IV. st., preko karte Martina Kolunića Rote oko godine 1570., do vedute Splita objavljene 1877. godine. Kod izloženih planova i veduta najvažnija je njihova dokumentarna vrijednost, jer se iz njih može pratiti urbanistički razvoj Splita, gradnja njegovih utvrđenja, pojedinih zdanja, lučkih objekata itd. Analiza veduta pokazala je da su neke imale dugo trajanje u različitim inačicama, a ujedno je ukazala i na složenost ikonografije Splita te oprez koji je potreban pri korištenju određenih prikaza kao izvora za povijest grada.

Autori izložbe i kataloga su Danka Radić i Arsen Duplančić, autor fotografija Živko Bačić, a likovnog postava Ika Prpa-Stojanac. Izložba je bila otvorena od 12. prosinca 2019. do 12. veljače 2020.

 

 

Kategorije

Zadnje novosti