"Faros na tanjuru"

Objavljeno:

16. svibnja 2025.

Kategorija:

Predstavljanja, Predavanja, Stručni i znanstveni skupovi, Suradnja s ustanovama i udrugama, Priopćenja

"Faros na tanjuru"

U Arheološkom muzeju u Splitu održano je svečano predstavljanje publikacije „Faros na tanjuru“ – interdisciplinarnog projekta koji povezuje arheologiju, znanstvena istraživanja i gastronomiju, uz naglasak na međuinstitucionalnu suradnju, modernu prezentaciju baštine i edukativni aspekt.

Publikacija je nastala u suradnji Instituta za arheologiju, Javne ustanove Agencija za upravljanje Starogradskim poljem, Arheološkog muzeja u Splitu te Splitsko-dalmatinske županije. Autorica publikacije je dr. sc. Ivana Ožanić Roguljić (Institut za arheologiju), dok su suautori mr. sc. Vinko Tarbušković (ravnatelj Javne ustanove Agencija za upravljanje Starogradskim poljem) i dr. sc. Jelena Jovanović (viša kustosica Grčko-helenističke zbirke Arheološkog muzeja u Splitu).

Publikacija „Faros na tanjuru“ donosi jedinstveni uvid u prehrambene običaje starogrčkog Hvara, temeljen na arheološkim nalazima, znanstvenoj obradi podataka iz antičkih izvora te analizi kulinarskih praksi toga vremena. Kroz interdisciplinarni pristup, publikacija prikazuje kako su Grci jeli, što su jeli i zašto je hrana bila važan segment svakodnevnog života, ali i ritualnih, društvenih i pogrebnih običaja. Čitatelji dobivaju detaljan uvid u grčku gastronomsku kulturu u Starogradskom polju, s posebnim osvrtom na prehrambene navike Grka u svakodnevici i za vrijeme gozbi, osnovne korištene namirnice, izgled i strukturu njihovih obroka – od glavnih jela do deserata, ulogu vina u društvenim i vjerskim kontekstima, posuđe i način serviranja hrane. Uz gastronomsku dimenziju, publikacija otvara i kulturno-religijske aspekte, donoseći poglavlja o grčkoj mitologiji i kultovima u Starogradskom polju, kao i o ulozi hrane u pogrebnim običajima antičke Isse, povezujući time Faros i Issu kao dvije ključne starogrčke naseobine na istočnoj obali Jadrana. Ključni dio publikacije čine rekonstruirani recepti, koji su rezultat pomnog istraživanja i reinterpretacije povijesnih izvora, a danas su ponovno oživljeni kroz međuinstitucionalnu suradnju. Uz objašnjenje arheološkog aspekta recepti predstavljeni u publikaciji temelje se na vjerodostojnim podacima i pomnoj znanstvenoj analizi, s ciljem da se što vjernije prikaže prehrana u starogrčkom svijetu.

Posebnu vrijednost ovom projektu dala je suradnja s obrazovnim institucijama – jela su, prema rekonstruiranim receptima, pripremili i prezentirali učenici Srednje škole Hvar – izdvojena lokacija Jelsa pod vodstvom svojih mentora, dok su učenici Turističko-ugostiteljske škole iz Splita bili zaduženi za posluživanje. Ovim projektom mladima je pružena prilika za prakticiranje struke u kontekstu kulturne baštine, ali i snažno povezivanje s vlastitim nasljeđem na suvremen i kreativan način.

„Ova publikacija rezultat je izvanredne međuinstitucionalne suradnje i primjer kako znanstvene spoznaje možemo približiti široj javnosti na relevantan, suvremen i osjetilno bogat način,“ - izjavio je ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu dr. sc. Ante Jurčević. Istaknuo je i važnost uključivanja obrazovnog sektora te zaključio kako projekt „Faros na tanjuru“ snažno potvrđuje potencijal interpretacije baštine i u edukativnom i u turističkom kontekstu.

Kulturni i turistički potencijal projekta dodatno je istaknuo ravnatelj Javne ustanove Agencija za upravljanje Starogradskim poljem, mr. sc. Vinko Tarbušković, dok je Lino Ursić iz Splitsko-dalmatinske županije, koja sufinancira projekt, naglasio važnost razvoja arheološkog turizma. Dodao je i kako su pojedini ugostitelji na otoku Hvaru iskazali interes za uključivanje u ovu inicijativu koja se dalje nastavlja putevima nekadašnjih grčkih kolonija.

U prezentacijskom dijelu programa, dr. sc. Jelena Jovanović, viša kustosica Grčko-helenističke zbirke Arheološkog muzeja u Splitu i suautorica publikacije, pružila je uvodni prikaz izdanja te predstavila autoricu. „U prvom poglavlju publikacije, autorica dr. sc. Ivana Ožanić Roguljić, započinje tekst polazeći od ključnog arheološko-povijesnog uvida: kada su Grci u 4. st. pr. Kr. osnovali koloniju Faros na otoku Hvaru, sa sobom donijevši ne samo arhitekturu i pismo, nego i prehrambene navike – koje su se, očekivano, ispreplele s tradicijama lokalnog stanovništva. Putem raznovrsnih povijesnih izvora – od Homera i Hesioda, preko Arhestrata i Ateneja, do medicinskih i poljoprivrednih traktata – rekonstruira se bogat i složen kulinarski svijet. Grci su jeli jednostavno, ali promišljeno. Imali su dva obroka dnevno, koristili su mnogo povrća, žitarica i maslinovog ulja, a meso je bilo rezervirano za posebne prilike, često povezane s ritualima i žrtvovanjima.“ – objasnila je dr. sc. Jelena Jovanović.

Sama autorica, dr. sc. Ivana Ožanić Roguljić iz Instituta za arheologiju u Zagrebu detaljno je predstavila sadržaj publikacije, prenoseći publici istraživačku strast, znanstvenu dosljednost i entuzijazam koji su je vodili kroz proces nastanka ovog interdisciplinarnog djela, posebno objašnjavajući odabrane recepte. „Naizgled jednostavna, kuharica se pokazala kao jedna od najzahtjevnijih publikacija za pisanje. Osim znanstvene analize, rekonstruirane recepte bilo je potrebno praktično isprobati, prilagoditi suvremenim namirnicama, pažljivo izbalansirati okuse te precizno izračunati omjere. U svemu tome neprocjenjiva podrška bili su nam učenici i mentori Srednje škole Hvar – izdvojena lokacija Jelsa, s kojima smo zajedno prošli kroz niz zahtjevnih seminara, edukacija i priprema. Ovim putem im od srca zahvaljujem i upućujem iskrene čestitke na predanom radu i izvrsnoj suradnji.“ – osvrnula se autorica.

Obogaćeni znanjem i kontekstom ove znanstveno-kulinarske priče, uslijedila je i sama degustacija jela koje su, prema receptima iz publikacije „Faros na tanjuru“ pripremili učenici Srednje škole Hvar – izdvojena lokacija Jelsa pod vodstvom svojih mentora. Bilo je to istinsko putovanje kroz sva osjetila – od prenošenja znanja, preko mirisa i okusa, do glazbe koja je prisutne povela u svijet starogrčkog Farosa nudeći autentični doživljaj prošlosti.

Ovaj događaj pokazao je kako povijest može postati živa, dostupna i nezaboravna kada je interpretiramo na način koji uključuje sva osjetila. Upravo takav pristup otvara put daljnjoj valorizaciji i širenju ove inicijative, ne samo u kulturnom i edukativnom, već i u turističkom kontekstu.

Kategorije

Zadnje novosti