Dugiš, otok u rijeci vremena

Objavljeno:

22. ožujka 2024.

Kategorija:

Otvaranje izložbi, Suradnja s ustanovama i udrugama, Priopćenja, Gostujuće izložbe

Dugiš, otok u rijeci vremena

21. ožujka 2024., Arheološki muzej Narona svečano je otvorio svoja vrata posjetiteljima kako bi predstavio izložbu pod nazivom "Dugiš, otok u rijeci vremena". Suradnja između Arheološkog muzeja u Splitu i Umjetničke akademije u Splitu rezultirala je ovim atraktivnim događajem koji omogućuje duboki uvid u prapovijest kroz prizmu sojeničkog naselja na otoku Dugišu, blizu Sinja.

Izložba otkriva nevjerojatne artefakte otkrivene sondiranjem ovog povijesno važnog lokaliteta, provedenim od strane Arheološkog muzeja u Splitu između 1955. i 1956. godine. Artefakti datiraju od srednjeg brončanog do antičkog doba, pružajući nam jedinstven uvid u kontinuitet života na ovom području kroz različita vremenska razdoblja.

"Gledajući kroz eksponate izložbe 'Dugiš, otok u rijeci vremena', posjetitelji će proširiti svoje znanje o životu i kulturi drevnih zajednica. Ova izložba ima ključnu ulogu u osvjetljavanju važnosti pretpovijesnih naselja, posebno sojeničkih naselja, čiji su detalji često nedovoljno poznati", istaknuo je mr. sc. Damir Kliškić, viši kustos pretpovijesne zbirke u Arheološkom muzeju u Splitu.

Ova izložba, ne samo da otkriva fascinantne aspekte života u prapovijesti, već također predstavlja i keramički materijal pronađen u sojeničkom naselju u Bijelom Viru kod Metkovića, što dodatno obogaćuje kulturno naslijeđe regije.

Autori izložbe su mr. sc. Damir Kliškić, viši kustos pretpovijesne zbirke u Arheološkom muzeju u Splitu i izv. prof. art. dr. sc. Miona Miliša s Umjetničke akademije u Splitu. Likovni postav, dizajn i vizualni identitet izložbe potpisuje izv. prof. art. Mladen Čulić s Umjetničke akademije u Splitu.

Kroz ovo putovanje kroz povijest - točnije prapovijest, posjetitelji imaju priliku svjedočiti i talentu studenata Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu, koji su izradili kopije predmeta, a predstavljeni su i  rezultati FT-IR analize keramičkih uzoraka iz Dugiša, koje je proveo izv. prof. dr. sc. Ivica Ljubenkov s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu.

Otvorenje ove značajne izložbe podržano je financijskim sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Arheološkog muzeja Narona i Grada Metkovića.

Ne propustite priliku doživjeti "Dugiš, otok u rijeci vremena" u Arheološkom muzeju Narona. Izložba će biti otvorena sve do 20. svibnja 2024. godine.

Kategorije

Zadnje novosti