In memoriam dr. sc. John Hayes

Objavljeno:

18. ožujka 2024.

Kategorija:

Priopćenja

In memoriam dr. sc. John Hayes

Svijet arheologije nedavno je izgubio vrhunskog stručnjaka, a Arheološki muzej u Splitu dragog prijatelja dr. sc. Johna Hayesa koji je svoj život posvetio istraživanju i očuvanju kulturno-povijesne baštine Mediterana, ostavljajući neizbrisiv trag.
Njegova suradnja s našim muzejom bila je neizmjerno važna i plodna. U tijeku višegodišnje suradnje s dr. sc. Brankom Kiriginom, Hayes je doprinio brojnim istraživanjima na području otoka Hvara, Visa, Sveca te Palagruže. Njihova više nego uspješna poslovna suradnja, obogaćena dubokim prijateljstvom i međusobnim poštovanjem, doprinijela je otkrivanju i interpretaciji bogate povijesti ovih lokaliteta, pružajući nam dragocjen uvid u prošlost. Uz izvanredan doprinos u istraživanju arheoloških lokaliteta na hrvatskim otocima, dr. sc. John Hayes je bio istaknuti stručnjak za antičku keramiku. Njegovo duboko razumijevanje različitih stilova, tehnika izrade i funkcija antičke keramike omogućilo je dublje razumijevanje života i kulture drevnih civilizacija. Kroz svoje temeljito istraživanje i analizu keramičkih nalaza s lokaliteta na Hvaru, Visu, Svecu i Palagruži, Hayes je pružio ključne uvide u trgovinske veze, socio-ekonomske strukture i kulturne interakcije antičkih zajednica na Jadranskom području. Njegova stručnost u interpretaciji keramičkih artefakata bila je od neprocjenjive važnosti za rekonstrukciju povijesti regije i osvjetljavanje različitih aspekata svakodnevnog života u antičko doba. Njegovi radovi ostaju nezaobilazno štivo za sve koji se bave proučavanjem antičke keramike i njene uloge u kontekstu šire arheološke, kulturne i povijesne analize. Hayesova stručnost, predanost i entuzijazam bili su inspiracija svima koji su imali privilegiju raditi s njim. Ostat će zapamćen kao istaknuti autoritet u području antičke keramike, a njegov doprinos ostaje trajna inspiracija za buduće generacije arheologa i istraživača.

Povrh svega ostat će zapamćen kao veliki prijatelj Arheološkog muzeja u Splitu. Svi koji ga poznajemo sigurni smo da se sada tamo negdje gore priprema za novu eru svojih istraživanja na nebeskim lokalitetima, istražujući nepresušne dubine povijesti i kulturnog naslijeđa. Neka njegova strast i znanje nastave osvjetljavati put budućim generacijama arheologa, kao što su to činili i tijekom njegovog života. Uvijek ćemo ga pamtiti s poštovanjem i zahvalnošću.


 

Kategorije

Zadnje novosti