Noć muzeja 2023.

Objavljeno:

25. siječnja 2023.

Kategorija:

Događanja, Noć muzeja

Noć muzeja 2023.

Noć muzeja, petak 27.01. Program se odvija u zgradi Arheološkog muzeja u Splitu te na prostoru Priručne zbirke i lokaliteta Salona (kuća Parać i Tusculum)

ARHEOLOŠKI MUZEJ U SPLITU

Program:

13.00h: Svečano otvaranje izložbe 'Avari i Slaveni južno od Drave'
Izložbom je predstavljena arheološka građa čijim proučavanjem dopiremo do spoznaja o društvenom uređenju, svakodnevnom životu, običajima te materijalnoj kulturi avarskog i slavenskog stanovništva (od 6. do 9. stoljeća).

19.00-20.30h: Koncert Splitskih solista 'Glazbeni intermezzo'
Posebnim glazbenim programom Splitski će solisti obogatiti svečanu večer Noći muzeja u ambijentalnom vrtu Arheološkog muzeja. Splitski solisti su prof. Majda Goluža, voditeljica violina HNK Split, istaknuta solistkinja i dugogodišnja članica HNK Split sa statusom prvog pulta i prof. Pavle Kolarov/Paul Coleman, doajen hrvatske glazbene scene, gitarist, aranžer, solist, producent i vokalist.

19:00 i 21:00h: Stručno vodstvo
Istražite prošlost uz stručno vodstvo naših djelatnika. Na temelju zbirke iznimno vrijednih kamenih spomenika upoznajte bogatu kulturnu baštinu te društvo, vjerovanja i običaje stanovnika antičke Saloni i rimske provincije Dalmacije. Tijekom 6. stoljeća, na prostore južno od Drave naseljavaju se iznimno ratoborni, ali tajnoviti Avari i Slaveni. Više o njima saznajte vodstvom kroz izložbu!
__________________________________________________________________

SALONA
U Noći muzeja pozivamo vas da posjetite arheološki lokalitet Salonu, gdje imate priliku prisustvovati svečanom programu i igrano-dokumentarnoj predstavi; stručnom vodstvu kojim pratite lik don Frane Bulića (kustos N. Švonja) i upoznajete iznimnu znanstvenu te arheološku baštinu antičke metropole Salone, središta rimske Dalmacije.
Program se odvija na lokacijama: Kuća Parać i Tusculum, područna zgrada Arheološkog muzeja. Za posjetitelje smo pripremili tople napitke i slastice, a muzejske publikacije dostupne su po umanjenim cijenama.

Program:

17.00 - 18.00h: Svečano otvorenje Kuće Parać, zapadnog ulaza u arheološki lokalitet Salonu (Kuća Parać)
Ove Noći muzeja svečano otvaramo Kuću Parać, zapadni ulaz u Salonu, pri čemu prezentiramo rad Ejnara Dyggvea u Saloni, čija su djela unaprijedila poznavanje antičkog graditeljstva u Dalmaciji. Dyggveov rad predstavljen je dokumentarnim filmom Bogdana Žižića 'Ejnar Dyggve - Civis salonitanus' te rekonstrukcijom salonitanskih lokaliteta uz panoe izložbe pod autorstvom A. Haslund Hansen i V. Kovačić.

18.30h: Otkrivanje biste Ejnara Dyggvea, počasnog građanina grada Solina (Tusculum)
Ejnar Dyggve dugi je niz godina sudjelovao u istraživanjima Salone, a rezultati istraživanja s detaljnom arhitektonskom dokumentacijom, rekonstrukcijom te znanstvenom interpretacijom objavljeni su u nekoliko znanstvenih monografija. Bista je poklon obitelji Jerka i Tomislava Marasovića, a do sada je bila izložena u Mediteranskom centru za graditeljsko nasljeđe u Splitu.

19:30h: Igrano-dokumentarna predstava 'Šetnja s don Franom' (Tusculum)
Radi se o igrano dokumentarnoj predstavi u kojoj se, uz Nina Švonju, kustosa epigrafičke zbirke Arheološkog muzeja i glumce Franju Đakovića, Andreu Majicu, Niku Petrović, Matka Elezovića i Ivana Medića, dočarava lik don Frane Bulića i vrijeme u kojem je živio, a posjetitelje vraća u prošlost arheološkog lokaliteta Salona.

Za posjet lokalitetu Salona osiguran je besplatan prijevoz iz Splita s polaskom ispred Arheološkog muzeja u Splitu (Zrinsko-Frankopanska 25) u 18:00 sati, a povratak je planiran oko 21:30 sati.

Kategorije

Zadnje novosti