Poziv u obilazak obnovljenog groba sv. Dujma

Objavljeno:

19. rujna 2022.

Kategorija:

Događanja, Predstavljanja

Poziv u obilazak obnovljenog groba sv. Dujma

Grob sv. Dujma, zaštitnika grada Splita, salonitanskog biskupa i mučenika je nedavno obnovljen i prezentiran javnosti.

Arheološki muzej vas poziva u obilazak obnovljenog groba sv. Dujma te tri ranokršćanske  bazilike u Saloni u kojima su sahranjeni ostali salonitanski mučenici.

Grob sv. Dujma, zaštitnika grada Splita, salonitanskog biskupa i mučenika je nedavno obnovljen i prezentiran javnosti. Sastoji se od tri etaže odijeljene masivnim mramornim pločama, a u najdonjoj grobnoj komori, bogato ukrašenoj raznovrsnim mramornim oplatama, bilo je položeno tijelo sv. Dujma. Uz Dujmov grob je bio pokopan i njegov nećak, biskup Prim. Primovov sarkofag je također saniran i izložen na Manastirinama. Prostor uokolo grobnice i sarkofaga je uređen za posjetitelje, a unutrašnjost grobnice je osvijetljena.

Sve tri bazilike koje su uključene u razgledavanje nalaze se izvan gradskih zidina. Prva je na Manastirinama gdje su sahranjeni sv. Dujam i biskup Prim, druga bazilika je na Kapljuču i posvećena je  svećeniku Asteriju i četvorici vojnika careve straže, a treća, koja je i najočuvanija je na Marusincu gdje je pokopan sv. Anastazije, odnosno Staš, također solinski mučenik i suzaštitnik grada Splita.

Razgledavanje pod stručnim vodstvom će se održati u subotu, 24. rujna u 10 sati. Ulaznice  će se moći kupiti po popularnoj cijeni od 20 kn, a stručno vodstvo je gratiis. 

Informacije i prijave na broj 091 168 44 64 ili na mail muzej@armus.hr

Kategorije

Zadnje novosti