Noć muzeja  u Arheološkome muzeju u Splitu 31. siječnja 2020.

Objavljeno:

3. veljače 2020.

Kategorija:

Noć muzeja

Noć muzeja u Arheološkome muzeju u Splitu 31. siječnja 2020.

Arheološki muzej u Splitu sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja od godine 2009. Tema ovogodišnje, jubilarne, 15. po redu Noći muzeja, naslovljena "Velike obljetnice hrvatskih muzeja", upravo je potaknuta 200. obljetnicom osnutka Arheološkog muzeja u Splitu, najstarije muzejske institucije u Hrvatskoj. Tom prigodom Muzej je organizirao bogat program na tri lokacije: u matičnoj muzejskoj zgradi u Splitu, na arheološkome lokalitetu Salona i u zgradi Tusculuma u Solinu te u Priručnoj zbirci Issa, u zgradi Gospine batarije u Visu, a sve kako bi obilježio 200. obljetnicu svojega rada i djelovanja.

Tijekom manifestacije izvedena je igrano-dokumentaristička predstava „Šetnja s don Franom“ (glumci: Nino Švonja, Franjo Đaković, Andrea Majica, Vanda Boban Jurišić, Matko Elezović, Ivan Medić), otvorene su dvije izložbe: „Plakati i izložbe Arheološkog muzeja u Splitu 1959. - 2019.“ (autori: Arsen Duplančić i Slobodanka Antičić) i „Francuska i njezini mediteranski tragovi u Hrvatskome pomorskom muzeju u Splitu“ (autorica: dr. sc. Danka Radić), održana su dva znanstveno-popularna predavanja: „Otkrivanje antičkog grada“ (predavačica: Ema Višić - Ljubić) i „Francuska uprava i njezini mediteranski tragovi u Dalmaciji iz fundusa Hrvatskoga pomorskog muzeja u Splitu“ (predavačica: dr. sc. Danka Radić), muzejski kviz, projekcija filma „Isejski junak Kalija“ i dva koncerta, klape Kampaneli i udruge Splitski solisti.

U 15. Noći muzeja u Arheološkome muzeju u Splitu te u priručnim zbirkama i lokalitetima Salona i Issa sudjelovala su ukupno 4574 posjetitelja.

Koordinatori programa: Jelena Jovanović, Nino Švonja (Arheološki muzej u Splitu), Ema Višić-Ljubić, Ivanka Vukšić (Priručna zbirka i lokalitet Salona), mr. sc. Boris Čargo (Priručna zbirka i lokalitet Issa).

Iz medija:
Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=LxYxE1xZqU0

Slobodna Dalmacija: https://slobodnadalmacija.hr/kultura/ostalo/splitska-noc-muzeja-odrzana-na-24-lokacije-pogledajte-prekrasne-fotografije-iz-gradskih-muzeja-i-galerija-svoja-vrata-na-poljudu-otvorio-i-hajduk-1002040

Kategorije

Zadnje novosti