Arheološki muzej organizira tri edukativna ljetna programa za djecu koji su namijenjeni vrtićkoj i osnovnoškolskoj dobi (od 5 do 14 godina), a sastoje se od prilagođenog vodstva i popratnih radionica koje će se održavati u prostoru Muzeja u Splitu te lokalitetu Salona u Solinu.

Djeca mogu sudjelovati u dvodnevnom ili trodnevnom programu prilagođenom njihovoj dobi, a svaki od ponuđenih programa potiče male sudionike na istraživanje, kritičko promišljanje i kreativno izražavanje.  Nakon završetka programa, djeca će dobiti prigodne diplome.

Na radionice se možete prijaviti putem mail adrese muzej@armus.hr ili pozivom na broj +385 95 5147 954.

Pročitaj više Ljetne radionice za djecu od 5-14 godina

Početci arheološke i povijesne znanstvene djelatnosti na području Hrvatske, posebno Dalmacije, nezaobilazno se vezuju za lik i djelo prof. dr. Luke Jelića (1864. – 1922.). Taj istaknuti arheolog, povjesničar, prirodoslovac, kulturni djelatnik, svećenik i planinar, najplodniji period svojeg znanstvenog djelovanja proveo je na zadarskom području.

Pročitaj više Izložba: Krajolici i spomenici zadarskog područja krajem 19. i početkom 20. stoljeća u istraživanjima prof. dr. Luke Jelića

Zahvaljujući oduševljenju cara Franje l. koji je 1818. godine posjetio Split i Solin, 22. kolovoza 1820. godine provedena je carska odluka o osnivanju Arheološkog muzeja u Splitu.  Za prvog ravnatelja imenovan je splitski liječnik dr. Carlo Lanza koji je 2. listopada 1821. započeo iskopavanja u Saloni pa se taj datum može smatrati početkom sustavnih arheoloških institucionalnih istraživanja ne samo u Saloni već, zbog njihovog kontinuiteta, i u Hrvatskoj.

Pročitaj više Izložba: U temeljima hrvatske arheologije

U povodu 200-te obljetnice osnutka Arheološkog muzeja u Splitu, osmišljena je izložba Vis-à-Vis 200. Arheološka baština otoka Visa. Ova obljetnička izložba prezentira preko 750 odabranih, spomenika Arheološkog muzeja u Splitu, pronađenih na području otoka / grada Visa (antička Issa), jednog od najvažnijih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj. Raznorodni predmeti (natpisi, skulpture, vaze i druge keramičke posude, terakote, nakit, oružje, oruđe, novac) svjedoče o najranijim tragovima života na otoku, od pretpovijesti do ranog srednjeg vijeka. S naglaskom na grčki grad Issu i njen dinamični razvoj tijekom razdoblja helenizma, izložba kroz višestruke cjeline tematski razrađuje pretpovijesno razdoblje i prve kontakte s Grcima, isejsko gospodarstvo, svakodnevicu, novac, pogrebne običaje, rimske (carske) skulpture te razdoblje kasne antike i srednjeg vijeka na otoku.

Pročitaj više Izložba: Vis-à-Vis 200. Arheološka baština otoka Visa

Arheološki muzej u Splitu i Hrvatsko arheološko društvo organizatori su znanstvenog skupa pod nazivom Salona između Sredozemlja i Panonije. Skupom se obilježava 200-ta obljetnica od osnutka Arheološkog muzeja u Splitu i 200-ta obljetnica početka sustavnih arheoloških istraživanja u Saloni. Na skupu će sudjelovati oko 200 arheologa, povjesničara umjetnosti i povjesničara, a održat će se 50 predavanja.

Pročitaj više Dani hrvatske arheologije u Splitu i Solinu 11.  -  15. listopada 2021.

Arheološki muzej u Splitu na skupu je predstavljen filmom snimljenim u povodu njegove 200. obljetnice. Ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu dr. sc. Ante Jurčević najavio je sljedeći skup, u organizaciji Hrvatskog arheološkog društva i Arheološkog muzeja u Splitu, a u povodu 200 godina istraživanja Salone, u Saloni i Splitu 2021. godine.

Pročitaj više Znanstveni skup Arheološka istraživanja u Sisačko-moslavačkoj županiji
123

Kategorije

Zadnje novosti