Video o izložbi "Aurum Salonitanum"

Objavljeno:

29. rujna 2020.

Kategorija:

Predstavljanja

Video o izložbi "Aurum Salonitanum"

 

Na izložbi su prikazane zlatne naušnice iz fundusa Arheološkog muzeja u Splitu koje potječu iz Salone, glavnog grada rimske provincije Dalmacije. Kao omiljeni dio nakita rimskih žena izrađivale su se u različitim oblicima, od jednostavnih do luksuznih primjeraka ukrašenih biserima, dragim i poludragim kamenjem te staklenom pastom. Prezentirano je oko 90 naušnica datiranih pretežito u razdoblje od 1. do 4. st.

Prema načinu kopčanja svrstavaju u dvije osnovne skupine: naušnice s prstenastom karičicom koja završava petljom i kukicom te naušnice s kukicom u obliku slova S. Obje skupine razvile su niz podtipova i inačica s obzirom na način ukrašavanja, koji se sastojao u raznolikom oblikovanju glava naušnica i dodavanju privjesaka. Luksuzniji primjerci naušnica se ističu iznimnom ljepotom i kvalitetom izrade poput naušnica u obliku cvijeta, ukrašenih  biserima koje je u 3. st. nosila mlada Salonitanka Atija Valerija.

Među Rimljankama je bio obljubljen poseban tip naušnica koji Plinije Stariji naziva crotalia i opisuje kao naušnice sa dva ili tri privjeska s perlama na krajevima koje su, udarajući jedna o drugu, stvarale zvuk sličan zvuku glazbala, kastanjeta. Rimljankama je, dakle, osim vizualnog bio važan i zvukovni dojam koji se stvarao nošenjem takvih naušnica.

Izložba je u ožujku gostovala u Arheološkom muzeju u Naroni povodom gdje je i nastao ovaj video autora Marina Veraje.

Kategorije

Zadnje novosti