T-PORTAL:Otvaranjem izložbe fotografija 'Salona' počelo obilježavanje 200. godišnjice splitskog Arheološkog muzeja

Objavljeno:

22. kolovoza 2020.

Kategorija:

200. obljetnica, Muzej u medijima

T-PORTAL:Otvaranjem izložbe fotografija 'Salona' počelo obilježavanje 200. godišnjice splitskog Arheološkog muzeja

Otvaranjem izložbe fotografija 'Salona', autora Vicka Vidana u subotu navečer je u gradu pod Marjanom počelo obilježavanje 200. godišnjice rada splitskog Arheološkog muzeja

Na svečanosti je kao izaslanica premijera Andreja Plenkovića sudjelovala ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je istaknula da je taj muzej postao poznat istražujući sjajne i iznimno bogate lokalitete u blizini Splita kao što su Salona, Issa, Narona te Dioklecijanova palača.

Ministrica je napomenula da su za tu veliku obljetnicu, na koju bi bili ponosni i puno veći gradovi, imali velike planove koji su se zbog novonastalih okolnosti promijenili.

Svečanost obilježavanja proslave počela je otvaranjem izložbe fotografija 'Salona' u Marmontovoj ulici, te programom u muzeju, a krajem godine bit će otvorena velika izložba o lokalitetu Isse.

Obuljen Koržinek kazala je da u sljedećoj financijskoj perspektivi planiraju početi sa ulaganjem, sukladno projektu koji se radi za Salonu što po njezinim riječima traži kompleksan plan upravljanja, uključivanje svih dionika, puno bolju brigu i konzervaciju, ali i prezentaciju lokaliteta.

Podsjetila je da su nedavno imenovali novog ravnatelja muzeja za kojeg je rekla da je 's novom energijom započeo treće stoljeće muzeja'.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Ante Jurčević izjavio je da su slijedeći epidemiološke preporuke danas napravili simbolično obilježavanje na najprometnijoj ulici u središtu grada gdje je postavljena izložba kojom su željeli približiti arheološki lokalitet Salona o kojem muzej skrbi već 200 godina.

U prosincu izložba posvećena 100. godišnjici istraživanja antičke Isse

Glavni događaj, koji je bio zapravo predviđen za danas, održat će se sredinom prosinca kada će bit pripremljena velika izložba posvećena stotoj godišnjici istraživanja antičke Isse.

Tom će prilikom prvi put biti izloženi svi reprezentativni arheološki nalazi koje je muzej pronašao od početka istraživanja, najavio je je Jurčević.

Kategorije

Zadnje novosti